– Interessen for skogbrukskurs er økende, både på fysiske kurs og nettkurs. Fjoråret ble et rekordår i antall kursdeltakere, sier Tarjei Gjelstad (60).
– Jeg merker at de yngre, som overtar eiendom, er interesserte og vil drifte skogen.
Høy motivasjon
Han har vært instruktør i Skogkurs siden 1986. Han holder rundt 10 til 15 kurs i året og planlegger enda flere når han får bedre tid som pensjonist.
– Jeg var den yngste da jeg begynte som instruktør. Nå er jeg blant de eldste. Jeg skal holde på lenge som instruktør. Det er veldig artig.
– Jeg treffer mange hyggelige folk som har tatt et aktivt valg om å delta på kurs. De er motiverte. Dessuten er skogrelaterte kurs faget mitt, forklarer en av de 37 instruktørene hos Skogkurs.
Han gjennomfører kurs i Øvre Telemark, men tar også oppdrag andre steder.
Kårkall og kontorjobb
Tarjei Gjelstad bor i Kviteseid, midt i skisportens vugge i bygda Morgedal. Han har mange interesser som involverer tre, som å lage og gå på treski. Interessen for skogbruk våknet tidlig.
– Jeg begynte i skogen da jeg var 16 år. Jeg har alltid hatt et forhold til skogsdrift. Jeg synes jeg har det veldig fint når jeg er ute i skogen og feller trær, forklarer Tarjei, før han starter motorsaga og kvister en stokk ferdig før et lass skal slepes ned til leggeplassen.
Viktig vedlikehold
– Det er også viktig for meg å være aktiv i skogbruk selv for å holde vedlike den praktiske kunnskapen. Jeg har bra og nedbetalt utstyr, så da er det jo også greit å bruke det, konkluderer seniorrådgiveren i avdelingen for teknisk, samfunnsutvikling og beredskap i Kviteseid kommune.
– Med kontorjobb trenger jeg også å komme ut, bli svett og gjøre noe synlig arbeid. I vinter skal jeg hogge 100 til 150 kubikk. Jeg er stadig på kurs selv for oppdateringer hos Skogkurs. Skogsarbeid er mest arbeid alene og da er det viktig å følge med på nye kurs.
– Det kommer nye ting til i hogstteknikk, PEFC og ungskogpleie. Kurs er en liten investering. Kurs i ungskogpleie og PEFC bør alle ha, anbefaler instruktøren.
Hvordan få lokale kurs
– Det er stor forskjell på aktivitet i de lokale skogeierlagene. Noen er veldig aktive og dekker også litt av kursavgiften til deltakerne. Skogeiere eller andre som ønsker kurs, kan henvende seg til skogeierlaget.
– Ofte er kursene på ettermiddag, kveld eller helg slik at en ikke trenger å ta fri fra jobben. Skogeierlaget tar kontakt med en instruktør i Skogkurs, så ordner vi alt det praktiske. Det eneste skogeierlaget må bidra med, er et lokale eller møtested for kurset.
– Vi oppretter en link til kurset, som legges på skogkurs.no. Denne kan skogeierlaget formidle videre for påmelding. De mest populære kursene er bruk av motorsag, kurs i ungskogpleie og PEFC, oppsummerer Gjelstad.
Stor interesse
Skogkurs har 36 medlemsorganisasjoner og AT Skog er en av dem. Skogkurs melder at det i 2023 ble gjennomført 273 kurs i vår geografi.
Flest ble holdt i Vestland (124), Agder (83), Telemark/Vestfold (56) og Rogaland (20). I 2024 økte interessen for kurs enda mer.
– Det ble et rekordår og jeg tror trenden fortsetter, avslutter Tarjei Gjelstad.
Se kurstilbudet: skogkurs.no