– Nå har vi 20 lærlinger i konsernet

– Interessen er stor for å ta fagbrev, både fra unge som kommer fra skolebenken og fra voksne med lang erfaring, sier direktør for fellesfunksjoner i AT Skog, Hans Viggo Nielsen.

Han har blant annet ansvaret for rekruttering og kompetanseløft i konsernet. Summert i alle selskap som AT Skog eier, er det i dag 17 lærlinger og 3 til er straks i gang. Framtre, som er vårt entreprenørselskap, har tre lærlinger i skogsmaskin. Utdannelsen i Framtre ender med fagbrev som skogsmaskinoperatør. Resten av lærlingene utdanner seg innen trelastfaget.

Tor Røisland er lærling i Framtre og skal fullføre fagbrev som skogsmaskinoperatør i år.

Les mer: Tor (19) kjører skogsmaskin

Utdanning på jobb

– I produksjonsavdelingene våre i Hasås, har vi til sammen 14 lærlinger. Når vi lyser ut stillinger, er det ikke mange som har den kompetansen vi ønsker oss. Derfor tilbyr vi utdanning på arbeidsplassen. Vi skal produsere trelast fra tømmerstokk til ferdig produkt og trenger en spesiell kompetanse på sagbruk og høvel. Utdannelsen ender med fagbrev i trelastfaget, forklarer Nielsen, som har jobbet med HR i Hasås i mange år.

Julia Grelland (25) er lærling i Hasås og skal ta fagbrev i trelastfaget. Her med Hans Viggo Nielsen.

Daglig leder Jan Larsen i Tre-Ringen skryter av Hasås og har sett gjennom flere år at Hasås har knekt koden som gjør at unge vil jobbe der og ta fagbrev i selskapet.

– Hasås er Tre-Ringens medlemsbedrift med fleste lærlinger. Bedriften har flest trelastlærlinger i bransjen i vår region fra Telemark til Oslo. Vi har hatt veldig stor glede av samarbeidet med bedriften.

Tilbyr fagutdanning tidlig

– Hasås har vist seg å være eksepsjonelt dyktige med unge mennesker. Vi har tatt med mange lærere til Hasås opp gjennom årene og de sier det samme. Det er en stemning der som gjør at ungdommen vil dit. Det er ekstra krevende å få unge til å se i retning av trebearbeidende industri. Innredning har alltid fenget mer enn sag og høvel. Derfor er det spesielt at Hasås per i dag har sju lærlinger på sag og sju på høvel, sier Larsen, som legger til at AT Skogs datterselskap har et framtidrettet og inviterende grep når de søker etter folk.

– Hasås tilbyr fagutdanning i stillingsutlysningen og dermed blir det ofte tegnet en lærekontrakt tidlig i ansettelsen. På den måten får nyansatte en strukturert opplæring, bedriften viser at den bryr seg og opplæringen kan skje med lærlingtilskudd.

Tar ansvar

Tre-Ringen er opplæringskontoret for kompetansebehov i trelastbransjen, fra snekker til treindustri.

– Vi er stolte av hva vi har fått til som lærebedrift. Vi har et samfunnsansvar for å utdanne nye fagfolk og sikre rekruttering, konkluderer Nielsen.

Hasås har flere avdelinger der lærlingene arbeider daglig og får opplæring. På sagbruket i Midt-Telemark, Telemarksbruket, er det sju lærlinger. På sagbruket i Hægebostad, Eikås, er det straks tre som er i gang. På Hasås i Sandefjord, der råstoffet fra sagbrukene blir foredlet til kledning til husvegger, er det sju lærlinger.

Julia Grelland på arbeid på høvelen i Hasås i Sandefjord.

Les mer: Julia tar fagbrev i trelast

– De unge som kommer fra skole, har to år med skole og to år med praksis før fagbrevet. De voksne som har over fem år med relevant erfaring, kan bli fagarbeidere etter bestått teori og fagbrev. Med mindre enn fem års jobberfaring, meldes voksne som ønsker fagbrev opp som lærlinger hos fylket. Det er mange muligheter og AT Skog tar ansvar for å øke kompetanse og utdanne fagfolk, avslutter Nielsen.

Utvikling i alle ledd

AT Skogs strategi er å jobbe med opplæring, utvikling og kvalitet i alle ledd i verdikjeden. Lærlingordninger er etablert og høyt prioritert. I tillegg inviterer AT Skog til internship for studenter for tredje året på rad. Skogfagstudenter har primært blitt oppfordret til å søke om tre uker i AT Skog med lønn, men alle studenter med interesse for skogbruk og skognæring er velkommen til å søke.

Søk før 1. mars: Internship

Bildetekst hovedmotiv: Noen av lærlingene på Hasås i Sandefjord. Fra v. Dominic Banys, Svein Sandland, Nahom Mhretab Berahi, Kristin Sellæg Mees, Julia Grelland og Even Linnestad. Alle, unntatt teamleder Svein, er i utdanningsløp som ender med fagbrev i trelastfaget.

Skrevet av Stine Solbakken
26/01/2025