Den ene byttet ut jobb i shipping. Den andre har byttet ut maskinkjøring. Kalenderen er full av oppdrag for Severin André Valle og Benn Ole Beisland i Grimstad.
Med verneklær og ryddesag, noe ekstra drivstoff og motorsag tråkker de innover en skogsbilvei. Severin har tidligere jobbet i shipping og radiokommunikasjon, men etter at han dro til skogs for fem år siden har han ikke sett seg tilbake.

Etter hvert fikk han kontakt med Benn Ole, som alltid har jobbet med skog, både med motorsag og i skogsmaskin. De møttes på en entreprenørsamling der tema var ungskogpleie i Agder.
Sosialt og sikkert
– Etter 14 år i anleggsmaskin og et år i skogsmaskin, fikk jeg lyst til å starte for meg selv, sier Benn Ole.
– Mange synes det er et tøft valg å si opp en fast jobb, men jeg fikk avtale med AT Skog om å utføre stell av ungskog. Dessuten har jeg en svigerfar som har samarbeidet med AT Skog før, så jeg kunne være trygg på at det ville bli oppdrag, forklarer Severin.

– Vi jobber alltid minst to sammen. Noen ganger er vi et lag på fem – seks personer, som fordeler oss ut på et større felt. Å jobbe sammen er både sosialt og sikkert.
God trening
– Vi har hvert vårt firma, men jobber sammen. Dette er et arbeid som funker for mange. Du må like å være fysisk aktiv og jobbe ute. Etter endt arbeidsdag trenger vi ikke å gå på treningssenter. Det trengs flere til å utføre ungskogpleie, oppfordrer Severin.


Økt ungskogpleie er et satsingsområde i skogbruket. AT Skog har en strategi for å øke skogproduksjonen gjennom mer skogskjøtsel. Altfor lite skog blir stelt i vekstårene. Å stelle skogen gir god vekst, mer solid skog og betydelig større lønnsomhet den dagen trærne skal felles.
Helårsarbeid
– I fjor ryddet vi 2000 mål med ungskog. Vi kan jobbe med ungskogpleie hele året, så lenge det ikke er for mye snø. Det er nok å gjøre. Bare se langs veien når du kjører. Der vi kommer for å rydde, merker vi at det smitter. Da vil naboen også ha stelt skogen, forklarer de to.
– Vi lar det stå igjen et sted mellom 180 og 200 trær per dekar. Det gir optimale vekstvilkår for skogen videre. Vi tar jevning kontrollmålinger for å se at vi er innenfor dette treantallet. Så tar vi selvsagt vare på kantsoner til bekker, myrer og vassdrag.
Bestill ungskogpleie
Er du skogeier og ønsker å få stelt ungskogen, kontakter du skogbruksleder i AT Skog eller vårt servicekontor.
Kampanje: Vinn gratis ungskogpleie
– Den største feilen er å være for forsiktig i ryddingen. Det vokser så mye trær opp fort og tett, så vi må være grundige med ryddesaga. Vi passer på å holde et jevnt tempo og ikke gå for hardt ut på morgenen. Vi skal holde en hel dag og dagene deretter. Når vi kommer til et felt som skal ryddes, lager vi en plan for hvem som rydder hvor med god sikkerhetsavstand, forklarer Benn Ole.

De er begge interessert i skog og natur.
– Vi har en forkjærlighet for å være ute. I bålsesongen har vi pølser på fredager. Vi er ute i all slags vær. Det kan være veldig blaute dager, men vi husker flest godværsdager. Det er godt å komme i gang på morgenen og etter hvert se oss tilbake på et fint resultat. Det er gøy å skape noe selv. Denne jobben gir oss en frihetsfølelse. Selv på regntunge dager vil jeg ikke tilbake til kontoret, konkluderer Severin André Valle.
