– Når jeg kjører hjemover, er det bare lykke

Hver gang Knut Øystein Nymoen (39) setter seg i bilen og kjører ni timer for å komme hjem fra anleggsarbeidet, smiler han bredt. For hjemme venter en uke med skogsarbeid.

Han er gravemaskinfører på anlegg annenhver uke. Oppdragene er over hele Norge.

Klatrer opp lia

– Jeg skulle gjerne drevet med hogst hele året. Jeg kjenner at jeg ikke har lyst til å reise fra skogsarbeidet når jeg skal tilbake på anlegg. Hjemover er det bare lykke. Da reiser jeg hjem med et smil, sier han, mens traktoren med 130 hestekrefter klatrer oppover ei bratt li.

– Området her kalles østlandets vestland, sier Knut Øystein, som har familie, gård og skogeiendom i Atrå i Tinn.

Håper på kald vinter

Det er akkurat kommet nok snø og blitt litt kaldere til at hogstsesongen kan begynne. Nå håper han på en sesong med sprengkulde.

Ofte jobber han sammen med en kamerat. Flere kamerater jobber også på anlegg. I friperiodene drar de rett til skogs.

Knut Øystein (til v) jobber ofte i skogen sammen med Per Kristian Øverdal.

Fortere og sikrere

– Da går arbeidet fortere og er sikrere. Vi låner utstyr av hverandre og eier også sammen, sier Knut Øystein, som feller trær både med motorsag og maskin. Han eier en hogstmaskin sammen med kameraten Per Kristian Øverdal.

Nytt utstyr av året er en vinsj bak på traktoren. En kjekk og effektiv sak til 200 000 kroner. Det neste på ønskelisten er en tømmerklype.

– Vi må ikke ha sånt utstyr for å jobbe i skogen, men det er en liten sjuke det der med utstyr.

Solide stokker fraktes til leggeplassen.

– Jeg ser så mye kjekt på You Tube. Vi er en gjeng på jobb som er opptatt av jakt og skog. Der snakker vi hele tiden om løsninger, utstyr og hvordan bli mer effektiv i skogen.

Lia ligger flat

Knut Øysteins skogeiendom er stor, men består også av mye fjell. Normalt feller han mellom 100 og 200 kubikk i året, men høsten 2021 fikk han merke naturkreftene.

– Jeg skal levere 400 kubikk i år som følge av vindfallhogst og har fortsatt rundt 1000 kubikk vindfall som må tas ut. Hele lia ligger flat. Det setter jeg bort til lokal skogsentreprenør som hogger for AT Skog. Det er for farlig å drive med selv. Samboeren er nok litt bekymret, spesielt når vi driver med vindfallhogst.

Lært av far

Knut Øystein felte sitt første tre med øks. Da var han sju år. Faren jobbet som skogsarbeider for AT Skog ved siden av gårdsdrift og lærte sønnen opp i hogstteknikk og sikkerhet.

– Å jobbe med skog på heltid er drømmen. Vi har et lite sagbruk på gården. Det er en god følelse å være selvforsynt med materialer og ved.

– Tømmersalg er en viktig tilleggsinntekt til gården og det er en god følelse å bruke skogens ressurser. Dessuten slipper jeg å trene på helsestudio.

Først forbanna, så løsning

– Jeg jobber ikke i skogen når det er mørkt. Da bruker jeg heller tiden på å kappe tømmeret jeg har fraktet ned til leggeplassen, forklarer han.

En kilometer oppi lia vinsjer han inn opptil 12 stokker. Noen setter seg fast. Motorsag må til for å kappe et par stokker løs. Det snør tett.

– Moro med nytt utstyr, synes Knut Øystein…men så setter stokkene seg fast i ei rot.
– Jeg trenger ikke å dra på helsestudio, sier Knut Øystein Nymoen. Han får nok av fysiske utfordringer i skogen.

Skogsveien nedover er så bratt at Knut Øystein aldri har funnet ut hvor mange graders helning den har, men det har gått bra i flere generasjoner. Han tar ikke sjanser.

Han har bakset rundt i kvist og snø, men ser uberørt ut av plunder og heft.

– Jeg blir først forbanna, så tenker jeg løsning.

Per Kristian hjelper til med å skjære løs floka.

Ingen selskapsløve

– Det er heldigvis ikke sånn som dette hver dag, sier han etter en times forsinkelse med tømmerstokker som sitter fast i en rot.

Arbeidsøkta i skogen blir ofte 12 timer før han drar hjem til samboeren og sønnen på 3,5 år.

– Jeg har alltid synes det er moro å jobbe i skogen. Det er godt med fysisk arbeid, sier han og bekrefter at han ikke er en selskapsløve på hjemmebane.

– Jeg sovner tidlig i godstolen.

Skrevet av Stine Solbakken
13/12/2022