Liv velger ekte tre – hele året

– Vi henter juletreet i skogen bak småbruket. Juletreet må være ekte, sier Liv Sandvik Jakobsen. Hun deler oppussingen av gårdstunet i Kviteseid på Instagram med 34 500 følgere.

Til tross for stor oppmerksomhet, mye skryt og mange følgere siden hun startet opp med blogg i 2009, tar hun ingenting for gitt.

Visningen lyver ikke. Hver gang hun legger ut stemningsfulle bilder av tunet, husene, interiørdetaljer og hverdagsliv, er det raskt fra 3000 til 5000 personer som liker det hun deler.

Gjorde alvor av en drøm

– Den landlige stilen og livet langt vekk fra byen, er drømmen mange lengter etter, tror Liv om alle som følger henne på Instagram og Facebook.

– Vi lever litt vekk fra malen, men samtidig lever vi veldig normalt. Kanskje interessen er stor fordi vi har gjort alvor av en drøm.

– Å bryte opp er tøft for mange. Mottakelsen fra innbyggerne i Kviteseid da vi flyttet hit, har vært helt utrolig – men jeg synes det var tøft å bli dratt opp med røttene for å etablere meg på en ny plass.

Belønningen

– Vi har egentlig gjort livet tungvint for oss selv, men belønningen er fantastiske solnedganger, stillhet og nydelig utsikt, forklarer Liv.

Fra stue og kjøkken er utsikten ned mot Bandak i bunnen av dalen, luftig og veldig Vest-Telemark – akkurat slik de to liker.

Livsstilstoff og kofter

Sammen med sønnen er treet hogd på gårdens eiendom og pyntet på tradisjonelt vis.

Liv skriver interiørartikler for Lev Landlig og bruker gården som kulisse. I desember kan du lese hvordan hun pynter juletreet med norske flagg, julebukker og hjemmeheklede snøkrystaller.

Det er et stilrent og nostalgisk juletre. I tillegg til reportasjer, er hun i gang med Kofteboken 3. De to første koftebøkene er solgt i 60 000 eksemplarer.

(NB: Denne artikkelen er 1 år gammel. Kofteboken 3 er utgitt høsten 2019).

Ingen tidsplan

Småbruket ble kjøpt i 2011. I 2017 flyttet den lille familien til gården og fortsatte restaureringen.

– Vi har ingen tidsplan. Livet skjer underveis og det må leves. Vi har tatt lange pauser fra arbeidet med bygningene, vært i tenkeboksen og levd livet innimellom all jobben, forklarer Liv.

I november i år kunne de ta i bruk de to stuene. Den ene er lysblå, den andre lysgrønn. Foreløpig er det bare den gamle, originale grua som er oppvarmingen, men vedovner skal monteres i flere rom.

– Så autentisk som mulig

– Min interiørinteresse begynte med et rosa rom på 1980-tallet, forklarer Liv. Hun har byttet rom i barndomshjemmet med begge brødrene, foreldrene, flyttet ned i kjelleren og innredet under trappa.

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk lov til å holde på med innredning i stadig nye rom hjemme. På gården til besteforeldrene mine i Drangedal, fant jeg gamle ting på låven som jeg fikk ta med hjem.

– Det er atmosfæren fra den gamle tiden jeg forsøker å skape. Se bare på det gamle panelet på veggen i stua. Kantene på gammelt og håndhøvlet panel, er så fint. Det er noe rundt og godt med gamle materialer, som skaper gode følelser og minner. Da vi så etter gårdsbruk, ville vi finne et som var så autentisk som mulig.

Tilbake til 1870

– Hele dette rommet er originalt fra 1870. Gulvet tok vi opp og la på plass igjen. Du kan se hvordan bredden på plankene varierer fra rot til topp. Vi har tatt vare på potetlukene.

– Det var tre stykker, som beboerne her har brukt til å få potetene ned i kjelleren etter at potetene har tørket på gulvet. Vi vil ha bygningene tilbake til den tiden huset ble bygd med alle detaljer vi finner, forklarer Liv.

Ektemannen jobber med bygningsvern og er like fascinert som Liv av de solide materialene med sjel og historie. Er det noe de begge brenner for og kan, så er det å sette i stand hus med originale, slitte og solide materialer. Vinduene i huset er restaurert.

– Glasset og treverket i vinduene er over 100 år gamle. Det var tidkrevende å få dem i stand.

– Bruker tre i alt jeg kan

– Treverket i huset er brukt igjen og igjen. Det har tydelig vært mer arbeid å hogge og sage til nytt laftetømmer enn å gjenbruke. Sannsynligvis kommer tømmeret fra egen skog og er sagd på en gårdsag som lå nedi veien her.

Materialene som paret må kjøpe nytt til gårdstunet, kommer fra lokale sagbruk, som Øyfjell i Vinje, Tinnoset i Notodden og Veum i Fyresdal.

Der får de tak i dimensjoner som er store nok og av god kvalitet. Malmet furu brukes utendørs blant annet til kledning og stakittgjerde. Treverket ute skal få gråne naturlig.

– Treverk er så holdbart og solid. Jeg bruker tre i alt jeg kan. Jeg har tannbørster, oppvaskbørster og skjeer i tre, også. Treverk er ekte og er som det er. Du blir ikke lurt.

FAKTA

Liv Sandvik Jakobsen

Oppvokst: Porsgrunn

Bosted: Gård i Kviteseid

Sivilstand: Gift med tømrer Thomas. En sønn.

Yrke: Frilansjournalist og foredragsholder. Skriver interiør- og livsstilreportasjer til Lev Landlig. Driver interiør- og livsstilsbloggen Livs Lyst og står bak “Den store koftejakten”. En av forfatterne bak Kofteboken 1, 2 og 3.

Ekte og norsk: Hun fremmer den landlige stilen, de brukte og norske møblene og de gamle bygningene som bærer med seg spennende historier.

Her finner du Liv på sosiale medier:

LivsLyst Instagram 

LivsLyst Facebook 

LivsLyst blogg

Skrevet av Stine Solbakken
14/12/2018