John Arne Hellesø beskrives som landets beste skogbrannpilot.
Nylig var han innom Skien lufthavn Geiteryggen for å briefe brannmannskap om det nye skogbrannhelikopteret.
Piloten har jobbet med skogbrannslokking fra lufta siden 2005. Er han lei?
– Absolutt ikke, forsikrer John Arne.
– Å slukke skogbranner er det mest interessante jeg gjør.
Kul jobb
Når skog begynner å brenne, er det mye som står på spill. Store verdier kan gå tapt og det er fare for liv og helse. Likevel er det fristende å spørre hvordan det egentlig er å sveve over skogbranner og droppe 1250 liter vann i farta?
– Det er kult, bekrefter piloten, som rykker ut til skogbranner sammen med hjelpemann Nils Martin Holden. Nå er de begge også autoriserte dronepiloter.
Maks en time unna
– Da kan innsatsleder på bakken se bilder fra lufta samtidig som vi flyr over skogbrannen. Drone er en kul dingseboms – et veldig bra hjelpemiddel, sier John Arne, som er klar til innsats.
– Uansett hvor i landet det begynner å brenne, er et skogbrannhelikopter maks en time unna, forklarer piloten.
Skogbrannøvelse
Statens skogbrannhelikopter er i beredskap fra 15. april til 15. august og har hovedbase på Torp i Sandefjord. Ved behov kan ytterligere et helikopter raskt settes i beredskap.
Skogbranntroppene i Telemark gjennomfører øvelse på Notodden etter pinse. Da kommer skogbrannhelikopteret for å bidra i slokkingen.
Skogbranntroppene er organisert i fire tropper, der nestkommanderende i hver tropp er en skogeier. Alle disse er eller har vært tilknyttet AT Skog.
Trenger du skogbrannplakater? Se hvordan du bestiller her
– Samlingen på Geiteryggen med 33 befal og mannskap fra alle brannvesen i Telemark, var en del av forberedelsene til årets skogbrannsesong.
Telemark har også egen skogbrannovervåkningstjeneste, som er et samarbeid mellom alle brannvesen i fylket og flyklubben i Grenland og Nome.
Les også: Oves brannmodell får skryt
Er du ikke forsikret mot skogbrann? Les her: Husk skogforsikring!