– Jeg føler en stor usikkerhet. Kanskje jeg stryker til eksamen, sier skogeier Øyvinn Lund med glimt i øyet.
I over 50 år har han hogd tømmer om vinteren i egen skog. De siste årene har han jobbet sammen med pensjonert skogbrukslærer og nabo, Olav Doksrød.
Fra gran til osp
Øyvinn (68) valgte ikke akkurat plankeoppgaven i år. Han pleier å hogge gran og det har han god kontroll på, men så falt han for tilbudet fra AT Skog om å hogge osp.
– Å hogge tømmer etter dette kappereglementet føles som eksamen. Stokken skal være 24 cm i diameter. Det er skille mellom rotstokk, mellomstokk og toppstokk.
– Jeg måtte gå med klave og måle hele tida. Olav sier det kommer til å gå bra.
– Mye surr
– Jeg synes oppgaven var spennende, men det har blitt litt mye surr, forklarer Øyvinn, som bor på gård i Skien.
Han gikk ivrig til verks med motorsaga. Etter å ha felt 40 kubikk med osp, oppdaget han at bare 8 kubikk oppfylte kravene i kappereglementet.
– Trærne jeg måtte ha til denne leveransen, skal være store. Utfordringen da er at de ofte er råtne, legger han til, men han mistet ikke motet underveis.
Enklere eksamen med gran
– Jeg ser på denne hogsten som en morsom utfordring. Skauen min er nå rensket for osp, sier skogeieren, som konkluderer med at det er lettere å gå opp til eksamen i gran enn osp.
Skogbrukslærer Olav legger til at det ikke er bekymringsfullt at alle store ospetrær i Øyvinns skog nå er felt.
– Osp vokser og sprer seg vanvittig fort. Den skyter nye skudd fra røttene. Er det åpning rundt treet som er hogd, kan det komme tusen skudd opp igjen, forklarer Olav.
En god effekt av hogsten, er at de nye skuddene blir god mat for elg og rådyr.
Håper på bestått
Øyvinn fikk til slutt hogd 15 kubikk med osp, som er minstevolumet han får levere til AT Skog. Han meldte tømmeret henteklart.
Tømmerbilen har nå hentet leveransen, som skal bli til fyrstikker hos AT Skogs kunde, Swedish Match.
– Det var strenge krav til mål og kvalitet. Det blir spennende å lese målekvitteringen. Da får jeg se om jeg har bestått leveringskravene på 15 kubikk osp.
Morsom oppgave
– Det ble mye fram og tilbake, men oppgaven har vært morsom. Jeg har stor glede av å surre med skogbruk, sier Øyvinn, som hver vinter hogger rundt 250 kubikk selv.
Siden han har 640 mål med skog, benytter han også AT Skog til å utføre hogst.
Hvorfor kappereglement?
Øyvinn kom seg gjennom bruksanvisningen for osp og leverer de mål og krav som kunden har bestilt til fyrstikkproduksjonen.
Markeds- og logistikksjef i AT Skog, Hans Erik Røra, minner andre skogeiere på viktigheten av å følge kappereglementet.
– AT Skog leverer tømmer til mange ulike kjøpere og disse kjøperne har ulike krav til lengder, dimensjoner og kvalitet.
– Det hender også at våre faste kunder endrer sine kjøpsspesifikasjoner som følge av endringer i markedet. Kappereglementet forteller skogeier og entreprenør hvordan kunden vil ha stokken, sier Røra.
370 000 fra en stokk
Tilbudet om å levere fyrstikkosp i vinter, gikk til skogeiere som hogger selv i nedre Telemark og Gjerstad. Interessen har vært god.
Av en enkelt stokk med osp, kan Swedish Match lage 370 000 fyrstikker. Det svenske selskapet produserer Nitedals hjelpestikker, som er Norges mestselgende fyrstikker.
I 1925 begynte Nitedals Tændstikfabrik å selge veldedighetsfyrstikker, der 1 øre per solgte eske gikk til blindesakens arbeid.
I dag går 5 øre per eske til Hjelpestikkefondet, som fram til i dag har delt ut over 52 millioner kroner til veldedige formål.