Julia tar fagbrev i trelast.  – Jeg liker at ting er nøyaktig på millimeteren

Ny jobb i skognæringen har ført til mange muligheter for Julia Grelland. Nå skal hun ta fagbrev i trelastfaget og lappen på hjullaster.

I november begynte Julia (25) i jobben som produksjonsarbeider hos Hasås AS. I høvleriet skal nye pakker med plank hentes med hjullasteren og mates inn i fabrikkhallen. Høvelen skal stilles inn og ferdig materialer skal pakkes. Underveis bemanner hun og kollegaene på skiftet hver sin stasjon for vurdering og sortering av materialene.  

Ingen spørsmål er dumme

– Jeg vil gjerne vite hvorfor jeg gjør ting. Jeg vil ha en forståelse for hva jeg driver med. Jeg kan føle på at jeg stiller dumme spørsmål, men jeg er nysgjerrig, sier Julia.

– Ingen spørsmål er dumme. Tvert imot gir Julias nysgjerrighet og mange spørsmål gode resultater. Sortering av plank er et eget fagfelt. Da Julia tok sorteringskurs, hadde hun sortert alt riktig, sier HR-sjef Hans Viggo Nielsen i Hasås.  

Luker ut kvist og krok

– Det har vært en bratt læringskurve siden jeg begynte i november i fjor, legger Julia til.

I sorteringen er det mye som skal vurderes. Der skal hun for eksempel vite hva gankvist er. Den oppstår når treet har blitt skadet i toppen, såkalt toppbrekk, og skaper en uønsket kvist. Så er det naturligvis kvisthull, kantkrok og endesprekk. Er treverket vridd? Er det råte?

Julia på jobb i høvleriet på Hasås i Sandefjord.

Fagbrev på jobb

Interessen for produksjonen i høvleriet hos Hasås, har ført til at hun raskt ønsket å ta fagbrev. Hun fikk godkjenning rett før sommeren.

– Alle ansatte i våre produksjoner får tilbud om å ta fagbrev om de ikke har det fra før. På et tidspunkt var alle medarbeidere i høvelproduksjonen enten fagarbeider eller under utdanning. Julia følger et opplegg som heter fagbrev på jobb, som er et samarbeid mellom opplæringskontoret, fylkeskommunen og bedriften, forklarer Hans Viggo.

HR-sjef Hans-Viggo Nielsen og Julia på vernerunde etter at hun ble valgt til verneombud i produksjonsavdelingen.

Stortrives

Julias vei inn i trelastbransjen er en rekke av tilfeldigheter.

– Jeg har jobbet med ting jeg ikke trives med. Min forrige jobb var salg av kjøkken. Da jeg var på et intervju hos en kjøkkenprodusent, så jeg produksjonen i fabrikken. Det følte jeg fort var noe for meg. Jeg vil heller jobbe i kulissene enn å servisere kunder.

– Jeg søkte jobb som produksjonsarbeider hos Hasås. Nå stortrives jeg med oppgavene og teamet jeg jobber i. Tre er et lunt og behagelig materiale. Jeg liker også at det jeg gjør skal være nøyaktig på millimeteren, forklarer Julia, som gikk design og håndverk på videregående. Det tredje året valgte hun interiør.

– Ikke alle jeg kjenner forstår hva vi driver med i treforedlingsindustrien, så jeg forklarer det enkelt. Jeg jobber med plankene på utsiden av huset ditt, pleier jeg å si.

Rullerer på oppgavene

Ikke nok med at Julia er ny i trelastnæringen og begynner på fagbrev. Hun er også valgt til verneombud for produksjonsavdelingen i Kodal og har nylig begynt på opplæring i hjullasteren.

– Jeg lærer masse, bekrefter Julia, som er i gang med opplæring i å kjøre hjullaster.

– Pakker med materialer skal hentes ute på industriområdet og mates inn i høvleriet. I en fabrikkjobb er det viktig og nødvendig å lære seg de ulike stasjonene, rullere på oppgavene og dermed få variasjon, forklarer Hans Viggo.

– Jeg har havnet på rett hylle. Det er så fint. Jeg lærer masse og har det gøy, oppsummerer den kommende trelasteksperten.

FAKTA

Hasås AS

HVA: Tremekanisk selskap som består av fire solide produksjonsavdelinger, alle med lang historie og stor kunnskap om trevirke.

ANSATTE: Selskapet har totalt rundt 150 ansatte ved avdelingene Kodal (Vestfold), Eikås (Agder), Telemarksbruket (Telemark) og Lundgrens (Nord-Sverige).

EIERSKAP: Heleid av AT Skog SA som er en betydelig nasjonal aktør i verdikjeden fra skogen.

JOBBMULIGHETER: Hasås søker etter flere operatører/produksjonsarbeidere til sine avdelinger. Ansatte uten fagbrev blir oppfordret til å søke og får tilbud om utdanning i bedriften.

FAGBREV: En fagoperatør i trelastfaget produserer alle typer trelast. Produksjonen foregår maskinelt og ofte ved bruk av datateknologi. Trelastproduktene lages av tømmer som sages, høvles, profileres og overflatebehandles. Som fagoperatør i trelastfaget må Julia ha kunnskap om materialene og relevant verktøy av både manuell, maskinell og digital art. Det stilles strenge krav til helse, miljø og sikkerhet.

Dette er treets reise fra stubbe til ferdig trelast:

  • Etter hogst blir tømmerstokken fraktet til et sagbruk
  • På sagbruket blir stokken delt opp til ulike formål og produkter
  • Den beste kvaliteten kalles bord og blir solgt videre til høvleri
  • På høvleriet blir bordet gitt et ønsket utseende, for eksempel panel med forskjellige profiler til innendørs bruk, kledning til husvegg/utendørs bruk og lister
  • Hasås produserer også ferdig malt/behandlet panel og kledning
  • Se konsepter og inspirasjon på hasas.no
Skrevet av Stine Solbakken
14/08/2024