– Jeg har gleden av å være med Sindre i skogen

Hver helg etter at frosten har satt seg i bakken, jobber Sindre Sønstegård Vesethaugen (26) og Øistein Sønstegård (80) i skogen.

– Sindre er sjefen og jeg blir med ut når det passer for ham. Rollene er byttet.

Det er tidlig lørdag morgen. Eller egentlig er det ikke så tidlig, for Sindre liker å slappe av litt på morgenen. Bestefar Øistein, som kalles Goffa, tilpasser seg og venter til barnebarnet er våken og klar for arbeid klokka 9. Da møtes de ved tømmerstokkene de har felt med motorsag i helgene før.

– Vi hogger den teigen som min oldefar plantet i 1955, sier Sindre.

– Det synes jeg er ekstra stas å tenke på, sier Øistein, som var 13 år da skogen ble plantet.

Dette granfeltet som Sindre og Øistein har felt i vinter, ble plantet av Sindres oldefar i 1955.

Hogstkamerater

Sindre fikk tidlig interesse for skog, hogst og traktor. Allerede som femåring var han med i skogen med bestefaren. Øistein er tredje generasjon på Dårud gård i Hovin i Tinn. Han vokste opp med skogbruk.

Så endte det også med at han tok utdanning som forstkandidat. Sindre er utdannet mekaniker. I ukedagene jobber han i Kongsberg, mens helgene benyttes til skogsarbeid og jakt.

– Litt for mye produksjon…

– Det er Goffa som regner ut kubikk, høyder og toppmål, sier Sindre, som heller tar ansvar for framdriften og produksjonen.

Øistein legger til at det er 40 kubikk per mål der de hogger nå. Gode vekstforhold i dette granfeltet, med andre ord.

– Jeg har gleden av å være med Sindre ut i skogen. Å være to er også viktig for sikkerheten. Så lenge jeg klarer å tusle på, kjøre traktor og bruke motorsag, er det veldig trivelig å være med Sindre.

– Men jeg synes han er litt for opptatt av produksjon. Jeg vil ha pauser, fyre bål og drikke te. Jeg sliter litt med yngre krefter og får ikke viljen min. Jeg vil gjerne ha mer bålkos i nydelig vær, humrer Goffa.

– Det er en glede å få jobbe i skogen og ta pauser sammen med barnebarnet, sier Øistein Sønstegård.

Skirenn og kirkeklokker

Sindre smiler bekreftende på den eldres hjertesukk. Den yngste vil aller helst bare dra i gang motorsaga og felle trær. Pauser er ikke så viktig.

De jobber på til det skumrer før de pakker sammen.

– Da føler jeg at jeg har hatt en god dag. Jeg er mer avslappet og fornøyd når jeg har vært en dag ute og jobbet i skogen, sier Sindre.

Det er bare en ting som kan hindre de to fra å stille med motorsag i helgene. Goffa vil se sport på tv og spesielt verdensmesterskap på ski. Sindre har oppdrag som kirketjener i Hovin kirke annenhver søndag.

Viktig å vekke engasjement

Øistein Sønstegård er bekymret for engasjementet i skogbruket.

– Det er en skikkelig utfordring at neste generasjon ikke interesserer seg for skogen de overtar. Å ta med barna ut, fyre bål og vise at skogen er en ressurs, kan vekke et engasjement. Sindre husker bålfyring fra han var liten. Og da han fikk kjøpe traktor, ble interessen enda større, forklarer Øistein.

Da han var 15 år kjøpte Sindre traktoren, som han fortsatt bruker i skogsarbeidet, en Fiat 780 DT 1982 – modell.

– Det er veldig moro å jobbe sammen. Vi snakker mye om slekta. Det er livskvalitet, familiehistorie og trivsel, oppsummerer Sindre, som regner med at de to har felt 120 kubikk i vinter.

Oppsummeringen av hogstaktiviteten i AT Skog for 2022, viser et tømmervolum på 1 551 677 millioner kubikk. AT Skog har flest selvhoggere i landet og det er et betydelig volum som er felt manuelt av skogeierne selv.

Les mer om året 2022 i AT Skog: Årsrapport

Skrevet av Stine Solbakken
12/04/2023