Fra internship til skogbruksleder i AT Skog

Anne Austjore Våle (23) gjennomførte AT Skogs internship i 2022. Nå stortrives hun som skogbruksleder i Kviteseid og Vinje.

– Å være intern ga meg et fire ukers dypdykk i skognæringen. Jeg var i utgangspunktet mest interessert i jobben som skogbruksleder. Ukene som intern gjorde meg enda mer sikker på at det var det riktige valget for meg, sier Anne.

Søk her før 1. mars: Internship

Jobben som skogbruksleder passer som hånd i hanske med Annes fritidsinteresser: jakt, trening og å være ute i naturen, enten på fjellet eller i skogen.

Innom alle avdelinger

AT Skogs internship er for studenter som er nysgjerrige på hvordan det er å jobbe i et skogkonsern. Hovedkontoret i Porsgrunn er base, men studentene får også reise rundt i AT Skogs geografi. De skal innom alle avdelingene i konsernet og får erfaring med blant annet skogsdrift, bærekraft og miljø, marked og logistikk, næringspolitikk og frivillig vern.

–  Jeg gjennomførte AT Skogs internship da jeg gikk andre året på skogfag på NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet), og følte at det passet perfekt å få innblikk i skognæringen akkurat da. Det gir et annet perspektiv når teorien fra studiet blir knyttet opp mot praksisen i et skogsamvirke, sier Anne.

–  Det var veldig lærerikt å få se hvordan hele konsernet henger sammen. Fra rollen til skogeier og skogeierlagene, til entreprenører, produksjon og transport, til det å skaffe kundene som skal ha tømmeret.

Som skogbruksleder har Anne en variert arbeidshverdag. Hun kjøper tømmer, administrerer hogster og sørger for at skogeier lar ny skog spire.

Anne trekker frem turen til Bergenskontoret som spesielt fin.

–  De tok oss veldig godt imot i Bergen. Vi kom tett på veldig fort og var med skogbrukslederne, både ute og inne.

Skogbrukslederen sin jobb er å kjøpe tømmer, gi råd om hogsttidspunkt, stell av skog og sørge for at skogeier følger opp den lovpålagte foryngelsen, som betyr at det skal legges til rette for at ny skog vokser opp gjennom planting eller naturlig foryngelse. 

– Jeg skjønte at som skogbruksleder har du en variert arbeidshverdag og kommer borti mest mulig. Det er sånn jeg liker det, sier Anne.

Kombinasjonen av utearbeid og kontor passer meg perfekt, sier Anne som har kontorplass på Høydalsmo i Vest-Telemark.

Ansatt etter åpen søknad

Da Anne nærmet seg ferdig med bacheloren, vurderte hun enten å ta master i skogfag, eller søke jobb i AT Skog.

– Jeg var litt skolelei og hadde mest lyst til å jobbe. Studiet var veldig bra, men det er noe med å få prøvd ut ting i praksis. Så jeg tok kontakt med Stine Lunde, HR-sjefen i AT Skog som jeg ble kjent med under internshipet, og sendte en åpen søknad.

– Den absolutt største fordelen jeg tok med meg fra internshipet er bekjentskapet. Jeg ble kjent med menneskene i AT Skog og de ble kjent med meg. Det gjorde det lettere å ta kontakt når jeg var på utkikk etter jobb.

Den åpne søknaden ble positivt mottatt og fra 1. juli har Anne vært fast ansatt. Nå trives hun godt som skogbruksleder med kontor i Høydalsmo, en liten kjøretur fra Åmot i Vinje, der hun bor og har vokst opp.

Jobben som skogbruksleder går fint overens med Annes fritidsinteresser: jakt, trening og å være ute i naturen, enten på fjellet eller i skogen.

– Jeg visste at jeg ville ha en jobb hvor man får være ute, men det er også fint å ha noen dager på kontoret. Kombinasjonen av utearbeid og kontor passer meg perfekt. Når du får betalt for å gå på tur i skogen, da vet du at du har en ganske fin jobb, sier Anne fornøyd.

Skognæringen byr på mange karrieremuligheter. Internship gjør det lettere å forstå hva som passer best akkurat for deg, mener Anne.

Mange karrieremuligheter  

Anne oppfordrer andre studenter som er nysgjerrige på hvordan det er å jobbe i AT Skog og hvilke muligheter som finnes innen skognæringen til å søke internship.

– Som intern lærer du ting du ellers kun får innsikt i som ansatt, samtidig som det er helt uforpliktende. Det finns jo mange karrieremuligheter innen skognæringen. Etter et internship blir det lettere å forstå hva som passer best for akkurat deg, oppfordrer Anne.

Skrevet av Maren Rønning
31/01/2025