– Jeg er den farlige tredje generasjonen, som pleier å ødelegge alt, sier Trond Hamran, men med stilsikkert håndverksgrep har han løftet Hamran Snekkerverksted til nye høyder.
Nå oppleves internasjonal interesse for eikemøbler under vann.
Håndverk til Under
I mars åpnet Europas første undervannsrestaurant i Lindesnes. Snøhetta har tegnet Under, som serverer gourmet i et gjennomført håndverkskonsept. Hamran Snekkerverksted i Snartemo i Vest-Agder fikk oppdraget med å lage de spesialdesignede møblene i eik.
Da Trond Hamran etterlyste mer eik i fjor gjennom AT Skog, kunne han ikke røpe hva materialene skulle brukes til.
Les denne: – Har du eik til Trond?
Nå kan han endelig vise norsk og internasjonal presse hva eik fra lokale skogeiere er brukt til. Til prestisjeprosjektet under vann, er 60 stoler, benker og bord håndlaget.
Møblene inngår også i Hamrans nye møbelkolleksjon.
Flisa er snudd
– Vi er spent på responsen og er klar til å produsere disse møblene til flere. I 2018 og i årets første måneder har vi fått omtale av kjøkken, garderober og møbler omtrent hver måned i et av de ulike interiørbladene.
– I tillegg har vi hatt flere saker på trykk i Bo Bedre Danmark det siste året. Flisa er snudd. Før banket vi på mange dører for omtale. Nå er det spennende å oppleve at også utenlandske magasiner ser vår vei, oppsummerer salgs- og markedssjef Janne Ramona Werdal.
Hamran Snekkerverksted har egen avdeling i Oslo og Kristiansand.
500 høvelbenker årlig
Historien om Hamran startet i 1930 da Torleif Hamran og hans to brødre etablerte snekkerverksted på Snartemo. Produksjonen omhandlet dører, vinduer og trapper.
I 1938 startet høvelbenkproduksjonen, med bjørk fra de nærliggende skoger som den viktigste råvare. Fortsatt produserer Hamran rundt 500 høvelbenker i året, mens bærebjelken i dag er kjøkken og innredning.
Fra måling til montering
– Der mange aktører i interiørmarkedet satser på flatpakker, valgte vi for ti år siden å rendyrke håndverk, unik design og kvalitet. Vi følger opp hele bestillingen, fra måling i hjemmet til montering med egne ansatte.
– Så langt det er mulig, forsøker Hamran å benytte lokalt tømmer. Det lokale treverket har en unik historie.
– Skogeiere ringer og sier de er stolte når de ser hva tømmeret kan bli til. Skogeierne sitter på en stor verdi. Hamran trenger mer eik og løvtrær framover, så vi håper lokale skogeiere vil levere råvaren, sier Trond, som er bedriftens styreleder og utdannet møbelsnekker.
Kvalitet og bærekraft
– Snartemo er ikke verdens navle. Vi holder til langt inne på landsbygda, der man ofte ikke skal stikke seg fram. Vi tenker motsatt. De tre siste årene har vi opplevd en opptur for Hamran som merkevare, forklarer Trond.
Snekkerverkstedet er resultat av påbygg i mange omganger. Med siste påbygg har bedriften 2500 kvm med produksjonslokaler, showroom, kjøkken til matservering for gjester, flere verkstedavdelinger og lager.
– For oss er kvaliteten viktigst – og ikke mengden. Vi har en gjeng ansatte med stor kunnskap om bearbeiding av tre. Vi kan og vil.
– Timingen vår har vært bra, sier Janne.
– Kundene er de siste ti årene blitt mer bevisste. De tenker kvalitet og bærekraft. De ønsker røtter og historie.
Lever lenge på gode ord
– Å kjøpe håndlaget kjøkken koster, men kundene våre har ikke nødvendigvis mer penger enn andre. De er mer bevisste og kommer gjerne langveisfra for å se produksjonen.
– De blir positivt overrasket over at vi henger med i tiden her på Snartemo.
Trond Hamran har satset mye for å utvikle snekkerverkstedet til den moderne bedriften det er i dag.
– Drivkraften er kundene, ansatte og den kreative prosessen. Etter tilbakemelding på hvor fantastisk bra vi er, lever jeg mange dager på de gode ordene.
Alle pusset og oljet
– I tillegg er det opplevelsen av å skape et produkt og se stoltheten hos ansatte. Alle drar i samme retning, sier Trond.
Janne kan underskrive på det. Da tidspresset ble merkbart i verkstedet før åpningen av «Under», kom salgssjefen og de andre i administrasjonen for å pusse og olje eikestolene.
– Det er gøy å utvikle bedriften og inspirere ansatte mot nye mål, oppsummerer Trond Hamran.