– Jeg har ventet på dette kurset fra året jeg begynte å snakke, konkluderer Marthin Håvardsen Kristiansen, som endelig er 15 år og gammel nok til motorsagkurs.
AT Skog har 51 skogeierlag. Har du ønske om kurs, kontakter du ditt lokale skogeierlag.
Se kontaktinfo her: Finn ditt skogeierlag
Bamble skogeierlag benyttet sjansen i romjula og inviterte ungdom i kommunen til skogkurs.
Populært kurs
– Motorsagkurset ble fort fullt og vi måtte sette interesserte på venteliste. Det er moro at så mange er ivrige på å lære, sier Heidi Herum, som er med i styret i skogeierlaget og ivrer etter å skape miljø og læringsarenaer for neste generasjon.
Sønnen Tor er en av deltakerne på kurset. Han fylte 15 i starten av desember og rakk akkurat alderskravet.
– Motorsag er et farlig redskap, så kurset legger stor vekt på sikkerhet, verneutstyr, vedlikehold og riktig bruk. Jeg kjenner jo litt på det, at Tor skal ut i skogen og jobbe med motorsag – men da er det enda viktigere med kurs og opplæring, sier Heidi.
Skogkurs har en mengde praktiske og nyttige kurs: Kursoversikt
Aldri utlært
– Det er noe nytt å lære hele tiden, også for dem som har en del erfaring, presiserer instruktør Henrik Kjeldsen fra Skogkurs.
Med erfaring fra og forskning på skogarbeidere i Norden, er hogstteknikker systematisert og opplæringen er i stadig utvikling.
– Skogsarbeideren som jobber med riktig teknikk, holder ut lengst, konkluderer Henrik.
Nyttig kunnskap
De 8 deltakerne er riktig kledd i verneklær fra topp til tå. De bekrefter at antrekket er julegaver og bursdagsgaver. Ingen har egen motorsag ennå, men lærer å bruke mors eller fars.
– De fleste av oss kommer fra skogeierfamilier. Selv om skogsarbeid blir en hobby, er det greit å kunne felle trær selv, sier Marthin.
– Da skal vi se på sikre måter å kappe stammer i spenn og hvordan felle et tre som henger seg fast i andre trær, opplyser instruktøren etter en lunsjpause rundt bålet.
Å kjenne sine begrensninger
– En vesentlig del av kurset handler om å kjenne sine egne begrensninger og ha respekt for de store kreftene som er i sving, forklarer han før han spør deltakerne hva de absolutt ikke må gjøre med et fastfelt tre.
– Å gå fra det, svarer Tor.
– Helt korrekt, sier Henrik.
– Et tre som kan løsne, er livsfarlig. Hvis du må gå fra det for å hente hjelp, må du merke en sikker avstand rundt treet.
Kontakt instruktørene for kurs
Kursbeviset er i boks etter to dager i skogen. Nå er det mengdetrening som må til for neste generasjon skogeiere.
Og de ønsker seg flere kurs. Kanskje ungskogpleie neste gang?
Skogeierlag kan kontakte instruktørene i eget fylke for kurs: Finn instruktører i ditt område
Kursdeltakerne: Tor Herum Austjorde (fra v), Anders Elvig, Lars Fredrik Kiil (stående bak), instruktør Henrik Kjeldsen, Marthin Håvardsen Kristiansen, Tom Timland, Lars Vidar Tinderholt, Irun Berget Hedegart og Torleif Berget Hedegart.