– Vi er konkurransemennesker begge to, sier Helene og Fredrik Nybråten. De unge skogeierne har testet vårt nye nettkurs BEDRESKOG kompetanse.
Det er tirsdag kveld hos Havenstrøm Nybråten. Begge har vært på jobb. Han som anleggsmaskinfører. Hun som arbeidsleder i GREP Grenland. Døtrene leker i 2. etasje og familiens hundevalp slapper av i kurven ved spisebordet.
Ønsker å vite
– Takk for at dere vil teste nettkurset vårt, sier jeg.
Det var enkelt å spørre ekteparet i Skien om de ville være først ut med å ta kurset. Helene og Fredrik overtok gård og skog på 830 mål for drøyt tre år siden.
Les det første intervjuet: – Kjæresten måtte like skog
Den gangen var de ivrige og kunnskapstørste. De brukte mye tid i helgene på trefelling og vedproduksjon. Er de fortsatt like ivrige?
– Moro med skog
– Vi synes det er veldig moro å drive med skogbruk. Det er en blitt en livsstil. Vi legger ned mange timer ute. Til større hogster har vi benyttet AT Skog, mens vi produserer ved selv. Vi selger cirka 150 paller, hver på 1000 liter, i året, forklarer Fredrik (30).
Så fort han kommer hjem fra jobben, er det oppgaver som skal gjøres med ved før det mørkner. Helene (31) lurer på mye med skogbruk. Selv om hun spør de andre i familien, kan hun nå få muligheten til å lære på pc eller mobil.
Film og quiz
Med pc’en foran seg på spisebordet, registrerer Fredrik seg på bedreskog.no med brukernavnet Fredrik og epostadressen. Helene har satt fram kaffe, kringle og sjokoladekake. De er klare til å lære om skogbruk.
– Hvilket perspektiv er viktig i skogbruket, leser Helene fra den første quiz’en.
Kurset begynner med en introduksjon. De ser den første videofilmen på et drøyt minutt. For å skjerpe oppmerksomheten til kursdeltakeren, har kursfilmene korte og tydelige budskap etterfulgt av to til tre spørsmål.
– Der velger vi vel generasjonsperspektivet, foreslår Fredrik til svar.
Fra feil til full pott
Første trinn i kurset gir 2 av 3 riktige svar.
– Jeg tror jeg vet hvem vi fikk feil på, sier Helene. De svarer på nytt og får full pott. Etter flere trinn i kurset med kort video og quiz, liker Helene veldig godt opplegget.
– Jeg har dysleksi, så for meg er det kjempefint at innholdet blir presentert av en fortellerstemme mens det vises i tekst, konkluderer hun før neste quiz også besvares riktig.
– Der fikk vi faktisk 100 prosent riktig på 48 sekunder, sier Fredrik.
– Det er ikke verst, konkluderer Helene fornøyd.
– Må lære om treslag
Da de kommer til temaet «Treslag i norsk skogbruk», er Helene ivrig.
– Jeg må lære om treslag, for når vi er i skogen er jeg skikkelig dårlig på det. Jeg blander så sammen. Hvilket treslag liker næringsrik og fuktig jord? Det er ikke furu. Da tipper jeg gran.
Ja eller nei?
Helene og Fredrik kan ta en pause fra kurset når de ønsker. Progresjonen blir lagret når de har registrert en bruker, men de vil ikke gi seg selv om de har fullført 52 prosent av kurset og klokka tikker mot 20.30.
– Kan det foregå hogst i et område som er en nøkkelbiotop, leser Fredrik.
– Jeg tror det er nei, fortsetter han. Helene tror svaret er ja, for det mener hun det ble sagt i videoen.
– Men på en skånsom måte. Skal vi se…ja, jeg hadde riktig, smiler Helene. Det er deilig å svare riktig når Fredrik tar feil.
– Interessant og morsomt
– Dette kurset synes jeg er veldig ålreit. Innholdet blir repetert når vi må ta quiz etter hvert tema. Det er interessant og morsomt. Dessuten kan vi spille av videoen om igjen uten av vi mister progresjonen.
– Jeg ser også at vi kan velge tema i den rekkefølgen vi ønsker, men jeg synes det er lurt å starte på begynnelsen. Det er også tøysesvar her. Det er litt morsomt og gjør kurset mindre høytidelig, sier Fredrik.
Neste generasjon skogeier
Det feires med en kakepause.
Madelen (10), som blir neste generasjon skogeier, kommer ned og vil se film om treslag. Den har mye info, men hun er skarp. Hun husker og gjetter riktig på quiz’en. Nå kommer lillesøster og valpen også for å være med.
Selv om det er leggetid for barna, trenger ikke mor og far å gi seg med kurset.
– De er veldig flinke til å legge seg selv, sier Helene før de setter i gang neste kursvideo.
De skal garantert fullføre hele kurset – om ikke alt skjer på en kveld – og anbefale svigerfar og far til å gjøre det samme.
– Nyttig for de fleste
– Selv om svigerfar kan mye og lærer oss, så tror jeg han vil synes at dette kurset er artig å ta, sier Fredrik.
– Dette kurset vil vi si er veldig nyttig og lærerikt for de fleste. Det blir aldri kjedelig og vi synes alle tema er interessante å få et innblikk i.
– Ingen lange og tunge videoer, men ryddig og lett, konkluderer Fredrik og Helene Nybråten.
Se premieresending fra AT Studio: BEDRESKOG kompetanse
Dette er BEDRESKOG kompetanse
Nettkurs: Utviklet av AT Skog med støtte fra Innovasjon Norge
Test deg selv: bedreskog.no
Målgruppe: BEDRESKOG kompetanse er spesielt utviklet til deg som eier skog. Kurset bygger på et stigende kunnskapsnivå, så her håper vi at alle skogeiere kan lære noe nytt uansett alder og kompetanse.
Formål: Å få flere aktive skogeiere. Forskning viser at de som er minst aktive i skogen sin, kan minst om mulighetene i skogbruk. Mer kunnskap resulterer i en bedre skog for skogeieren og for neste generasjon.
Åpent for alle: BEDRESKOG kompetanse er gratis.