– Jeg har ikke felt tårer ennå, sier John Anker Telhaug (65).
Sammen med 12 slektninger har han solgt seg ut av Eikås sagbruk der han tilbringer de fleste av døgnets våkne timer.
Fram til februar i år har John Anker ledet et sagbruk fullt av familie, en situasjon de fleste vil tenke er krevende. Seks av slektningene jobber på sagbruket og i styret har alle eierne hatt en stol.
– I styremøtene har det alltid endt med enstemmig vedtak. Alt er blitt belyst. Vi er likestilt.
AT Skog eide 10 prosent av sagbruket og kjøpte resten i februar i år. John Anker fortsetter som daglig leder og forsikrer at han ikke har tørket en tåre etter avgjørelsen.
Pressemeldingen: Eikås sagbruk blir heleid av AT Skog
– Nei, jeg er så optimistisk. AT Skog eier også Telemarksbruket og det blir moro å være med å utvikle dette felleskapet. Dette er det beste som kunne skje. Jeg er trygg på at AT Skog er en god eier.
Faren hans var en av tre gründere, som i 1955 etablerte Eikås sagbruk i Hægebostad, samtidig som han drev et lastebilfirma.
– Jeg er yngst av tre brødre og var veldig bestemt på at jeg ikke skulle jobbe på kontor. I 1976 kjøpte jeg lastebil og kjørte stort sett tømmer. Jeg jobbet vanvittig mye og drev godt. Det er nok derfor jeg fikk kone så seint. Jeg var 40 da jeg møtte henne, sier John Anker, som har to voksne sønner. Begge jobber på Eikås sagbruk. Den ene som logistikksjef og den andre som automatiker.
– Telhaugfolk har alltid hatt god helse og god arbeidskapasitet. Vi jobber med liv og lyst. Jeg er på sagbruket på fritida, også. Jeg må ikke, men jeg vil.
– Lørdag og søndag kjører jeg innom og tar en prat. Det er alltid noen på saga. En gang kjørte jeg forbi innkjørselen til sagbruket. Da reagerte kona. Skal du ikke inn?
John Anker humrer godt mens han forteller.
– Du er nødt til å like det du holder på med, sier den daglige lederen, som er like ofte ute i produksjonen for å kjøre hjullaster, laste på trailere og måle inn tømmer, som han er å finne på kontoret.
Siden han ikke er medeier mer, ser han fram til å gjøre mer av det han liker best.
– Min styrke er at jeg er med i produksjonen. Jeg vet hva det handler om hele tida. Å få mest mulig ut av tømmerstokken, er himla moro.
John Anker ble tømmerbilsjåføren som kjøpte sagbruk. I 1998 gikk Eikås sagbruk konkurs. Sammen med søskenbarn og brødre stilte slekta med kapital og kjøpte tilbake selskapet som faren en gang var med og startet.
De andre aksjonærene ønsket at John Anker tok sjefsjobben.
– Ikke tale om, sa jeg. Jeg ville kjøre lastebil, men så tok jeg jobben til de fant en annen. Så du skjønner, jeg sitter på overtid, konkluderer John Anker lattermildt.
Etter 23 år som daglig leder, ser han nå for seg et par år til i jobben. Hva han skal gjøre som pensjonist, er veldig uklart. Han er ikke god på ferie og fritid.
– Jeg har aldri vært i Syden. En gang var vi på biltur i St. Tropez. Da satt jeg fire timer på en strand. Da hadde jeg ikke tatt av sokkene utendørs på mange år. Kanskje det blir bilferie nordover. Nå tror jeg også sønnene vil være med.
Eikås sagbruk skjærer et tømmerbillass i timen på dagene med full produksjon. I 2020 kjøpte saga 47 000 kubikk tømmer, som er rekord. Kapasiteten er rundt 60 000 kubikk.
– Etterspørselen er stor nå. Vår fordel er logistikk. Vi er ikke større enn at kunder kan ringe og si de er tomme, så leverer vi på to timer.
– Et stort utvalg dimensjoner og mengde kan leveres dagen etter. Det er ingen andre som kan det. Kundene med små firma, har begrenset med lager. Da er det en fordel at vi finnes lokalt og er fleksible, sier John Anker Telhaug.
Budskapet til skogeierne er klar.
– Skogeierne må se mulighetene og hogge. Det er så mye hogstmoden skog å ta av og vi trenger tømmer.